
L’edifici es convertirà en equipament veïnal
La compra del Taller Masriera per part de l’Ajuntament i del seu ús com a equipament comunitari, respon a una de les reivindicacions més sostingudes amb força i en le temps per l’AVVDE i que s’emmarca en el reclam, a través d’un estudi documentat, d’un nou Pla d’Equipaments. D’acord amb el document, el barri té greus dèficits en zones verdes, centres esportius, d’estudi, habitatge protegit i assistit i d’espais com ara casals de gent gran, de joves o infantils.
El futur ús de la finca, inclosa en el Catàleg de protecció del patrimoni de la ciutat com a bé d’interès local, el decidiran tant l’Ajuntament com els veïns i veïnes del barri mitjançant un procés participatiu. L’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample aposta per fer-hi un ateneu cívic i cultural; ara per ara, hi ha força coincidències entre les dues parts sobre quin ha de ser el futur de la finca.
L’Ajuntament de Barcelona adquireix l’històric edifici del Taller Masriera gràcies al conveni de col·laboració amb la Fundació Privada Pere Relats, propietària fins ara de l’edifici, que han acordat una permuta entre el Taller Masriera i la finca de propietat municipal del número 26 del carrer de la Llacuna.
Declaració de l’AVVDE sobre l’adquisició del Taller Masriera per part de l’Ajuntament de Barcelona
Avui 2 de juliol, acabem de conèixer per la Roda de Premsa, l’adquisició del Taller Masriera de Bailèn 70, per part de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta notícia és summament important pels veïns de la Dreta de l’Eixample perquè marca el final d’una etapa de molts anys de reivindicacions d’aquest emblemàtic edifici, per a ser destinat a equipament de barri.
Com sabeu, el Taller Masriera havia estat originalment el taller d’una família d’industrials, orfebres, pintors, escultors i artistes de la Barcelona de finals del segle XIX. Va ser també seu del Teatre Studium durant els anys 20 i 30 i finalment va romandre tancat i sense ús concret fins al dia d’avui.
Durant aquests anys l’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample i el Casal de Joves la Dreixa, han liderat les campanyes de reivindicació, elaborant el MANIFEST i constituint la PLATAFORMA MASRIERA, un espai de coordinació entre les 28 entitats signats del MANIFEST, amb les quals vàrem compartir tots aquells actes i reivindicacions al voltant de la recuperació del Taller Masriera com a ATENEU.
Volem donar tot l’agraïment a les entitats que ens han donat suport estem obligats a esmentar: Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample, Òmnium Eixample, Casal Jove de la Dreta de l’Eixample Dreixa, Associació Art Barcelona, Associació Catalana Perpetuum Mobile, Fundació IPI Cooperació, Eòlia Escola Superior d’Art Dramàtic, Escola de Ballet Eulàlia Blasi, Fundació Enllaç, Fundació Jubert Figueras, Mutuo Centro de Arte, Centre Comarcal Lleidatà, CAP Roger de Flor, Institut Amatller d’Art Hispànic, Museu Frederic Marès, Sindicat de la Imatge UPIFC, Associació Dona-Cançó, APDE Associació per la Dona Efectiva, Mercat de la Concepció, Arts Escèniques Sant Cugat, Asociación Deportiva, Educativa y de Ocio Team, CUP Barcelona, Associació Ateneu Transformadors, Casal de Barri Transformadors, Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Federació de Veïnes i Veïns de Barcelona – FAVB Vocalia Dones i A&M Arquitectes.
Tanmateix volem agrair especialment el suport d’Òmnium Cultural, L’Escola d’Arquitectura de Barcelona i la Demarcació de Barcelona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, pel seu suport a les diferents campanyes per obrir el teló d’aquest equipament.
S’acaba una etapa i en comença una altra, i la següent serà la definició del model de gestió d’aquest equipament amb totes les potencialitats que pot tenir en el terreny de la Cultura, en el servei comunitari a les Escoles públiques del barri i en la creació de les sinergies col·lectives necessàries per a la creació de l’ATENEU MASRIERA.
CONGRATULEM-NOS !!!!