Amb una petita aportació col·labores a construir el futur de l'Ateneu Taller Masriera
Cridem a la contribució col·lectiva per finançar el 50% del documental El Silenci del Temple, el testimoni audiovisual per integrar l’edifici en l’imaginari del veïnatge i per construir la nova història del Taller Masriera.
Fins el 6 de gener de 2022
13.450€
Temps per assolir el primer objectiu:
Construir el futur
La lluita d’un barri per recuperar l’Ateneu Taller Masriera i el procés de transformació perquè esdevingui un espai cultural d’ús comunitari
PASSOS PER FER LA TEVA APORTACIÓ
1
Fes clic AQUÍ per accedir a la plataforma Goteo i clica sobre COFINANÇA AQUEST PROJECTE.
2
Selecciona al llistat l'aportació que vols fer i selecciona el botó APORTAR. Si no tens compte de GOTEO et demanarà que t'enregistris per passar al següent pas.
3
Selecciona si vols pagar amb targeta de crèdit o moneder virtual i clica el botó APORTAR. Introdueix les dades de la targeta de crèdit i selecciona el botó PAGAR. I llestos!
EL DOCUMENTAL: El Silenci del Temple
La lluita veïnal a través de la Plataforma Masriera va aconseguir recuperar el Taller Masriera, edifici amb més de 150 anys d’història, perquè esdevingui un autèntic pol dinamitzador de la vida associativa i
cultural del barri.
Recuperar el Taller Masriera implica posar el seu llegat històric, arquitectònic i cultural del a disposició de la ciutadania, mantenir-lo i adaptar-lo a les necessitats del barri i, finalment, restablir el llegat de l’antic
Teatre Studium –inaugurat després de reformar el Taller el 1933 per Joan Masriera i Campins–
com a eix productor de cultura i comunitat.
Tot un afer que necessita prèviament donar a conèixer l’espai, explicar el seu valor cultural i social pel barri i integrar-lo en l’imaginari del veïnatge mitjançant la construcció de la seva nova història.
Aquest és el propòsit del documental produït per Nanouk Films i dirigit per Sonia Abella, El Silenci del Temple. Gestat a partir de la trama de la memòria històrica i de la lluita del barri de la Dreta de l’Eixample, el documental desvetlla les frontisses històriques de la seva memòria silenciada i el moment en què comença el procés de la seva transformació, perquè esdevingui un espai de trobada, d’arts escèniques i de cultura d’ús comunitari.
Historia del taller masriera
Construït a finals del segle XIX, el Taller Masriera va ser taller d’artistes, va albergar un museu i va arribar a ser anomenat Temple de les Arts. Lluís Masriera, un apassionat del teatre i hereu del Taller Masriera, va transformar l’edifici en el Teatre Studium, una sala d’arts escèniques amb programació estable i seu de la Companyia Belluguet. La història convulsa dels primers anys del segle XX va ser decisiva per a la transformació de l’edifici emblemàtic situat al carrer Bailèn núm. 70-72, deixant-nos un llegat apassionant.
Durant més de 60 anys el teatre del Taller Masriera ha mantingut les seves portes tancades i la seva història silenciada. Després de la lluita veïnal sostinguda en els darrers anys pels veïns i veïnes de la Dreta de l’Eixample, el Taller Masriera ha obert les portes, permetent que descobrim la seva història, que és la nostra història col·lectiva i la de la ciutat de Barcelona des de finals del XIX fins als nostres dies.
Ens hem endinsat en el llegat de les diverses vides del Taller Masriera perquè seran, sens dubte, font d’inspiració per a encarar el seu futur: el projecte d’un Ateneu, que conjunti la visió polifacètica de les arts dels germans Masriera i els valors cooperatius de la Federació de Teatres Amateurs del temps de la República. L’objectiu que hem perseguit i que ens il·lusiona d’ara endavant és el de recuperar un espai de referència ciutadana i obrir-lo per al nostre barri i a tota la ciutadania, posar-lo al servei de les nostres escoles, perquè esdevingui un espai de convivència, de realització del pacte necessari entre educació i cultura, un espai de cooperació i de fraternitat.